A légzés

A fizikai létezés titka. Minden élőlény ezen a bolygón, amíg él, lélegzik.
Be és ki…. be és ki…..Világra jövetelünket az első belégzéstől számítják… és földi pályafutásunk az utolsó kilégzéssel ér véget.
A légzés van. Nem kell csinálni, automatikusan történik.
Ha baj van, vagy sietünk szapora, ha nyugalomban vagyunk akkor teres, mély, lassú. Légzésünkben közvetlenül kifejeződik a tudatállapotunk. Ennyi. Egyszerű.
A légzés ösztön.
De a légzés irányítható is!
Rohanó életünkben sokszor kapjuk magunkat azon- ha egyáltalán feltűnik-, hogy mennyire felszínessé kapkodóvá válik légzésünk. Ez a testnek azt üzeni, hogy veszély van! És ha veszély van, akkor életbe lép a vész forgatókönyv. Ez egy olyan felfokozott állapot, amit nem lehet sokáig fenntartani, hamar kimeríti a „készleteket”, a test lemerül, megbetegszik.
Stressz, volt van és lesz az életünkben. a kérdés, hogyan tudjuk ezt kezelni.
Légzésünk tudatosítása, megfigyelése és finom manipulációja lehetőséget ad arra, hogy a megjelenő stresszt kezeljük, a testünket megvédjük annak negatív hatásaitól.
Célunk, csak úgy, mint a jóga más lépcsőfokain is, az egyensúly megteremtése.
Más és más légzéstechnika alkalmazásával megtapasztalhatjuk, hogy a légzés, ha fázunk melegít, ha melegünk van hűt, ha pörög az elme megnyugtat. Csupán némi gyakorlást igényel, de ez az egyszerű stresszkezelési módszer mindig ott van velünk.