Meditáció

A misztikus fogalom…. valami, amit állítólag csak kevesen tudnak, és azok is csupán hosszú gyakorlással jutottak el odáig.
Hát nem!
Mindannyian tudunk meditálni! Legfeljebb nem tudjuk, hogy az az.
Amikor teljes figyelmeddel beleveszel egy tevékenységbe, nem bambán, de éberen jelen vagy, az a meditáció. Amikor a kutyád, cicád simogatod, amikor egy falevelet tanulmányozol, amikor teljes erőbedobással edzel, vagy koncentrálsz valamire… lehet az kertészkedés, testedzés, vagy kézműveskedés. Valami, amiben Te aktívan és tudatosan résztveszel. A meditáció egy intenzív koncentrációs állapot, amikor a külvilág szinte megszűnik, a figyelem egyhegyűvé válik.
Ennyi, nincs szükség túlmisztifikálásra.
Gyakorlásra azonban igen!
Túl zajos a világ körülöttünk. meg kell tanulnunk ebben a zajban is irányítani a figyelmünket.
Érdemes.
Kutatások bizonyítják a koncentrációs, meditációs módszerek hatékonyságát a testi és lelki egészség megteremtésére és fenntartására.
Az emberiség történelmében ez nem egy újkeletű találmány. Az ősi tradíciókban a világ minden táján tisztában voltak ezzel elődeink. A tudás rendelkezésre áll, csak fel kell használnunk!
Hogy mit helyezel a figyelmed központjába, az „majdnem” mindegy… de azért inkább legyen pozitív, vagy semleges tartalom….
A meditáció valójában nem egy tevékenység, hanem egy tudatállapot!
Amikor valaki keresztezett lábbal ül egy párnán és közben erősen koncentrál, ez önmagában még nem meditáció, ez a gyakorlás, a meditatív tudatállapot kifejlesztésére. A cél a nyugodt testhelyzetben megtapasztalt kiegyensúlyozott tudatállapot megtartása a hétköznapi szituációkban.